Fax: 0312 332 41 46
Tel: 0312 332 41 46
Demetevler 369.Sok. No:13/B Yenimahalle ANKARA
GSM: 0544 332 41 46
FARK BASINÇ PANOSU

Isıtma ve soğutma sitemlerinde termostatik kontrollü sirkülasyon pompaları sabit basınç değişken debi mantığına göre çalışması gereklidir.Sirkülasyon pompalarına Fark Basınç  ( Frekans İnvertör panosu) takılarak pompaları sabit basınçta değişken debili olarak çalışması sağlanır.Sistemin giriş ve çıkış kısmına konulan basınç sensörü basınç her zaman sabit olacak şekilde invertör pompaların hızını ayarlayarak sistemin doğru çalışmasını sağlayacaktır.Sirkülasyon pompalarına Frekans İnvertör monte edilmesiyle % 30 a varan elektrik tasarrufu sağlanmaktadır.Su sesi ve ısı kayıplarını bu sistemle engellemiş oluyoruz.Frekans İnvertör panosu hem manuel hem de otomatik çalışabilmektedir. Pompaları kendi arasında otomatik olarak değiştirme özelliğine sahip olup pompalarınız eşit yaşlanacağı için ömürleri daha uzun olacaktır. Kullanılan EKRANLI PLC sistemi ile hangi pompanın; çalıştığını, arızaya geçtiğini, pompanın otomatik veya manuelde olduğunu görebileceksiniz Ek olarak kullanılan zaman programı sayesinde ekonomi zamanlarında sistemdeki pompaların hızı düşürülerek ek bir tasarruf sağlanmaktadır. Sistem ekonomi saatinde sıcaklığı düşüreceğinden dolayı radyatörlerdeki termostatik vanalar tamamen açacağından dolayı pompaların hızı artacaktır. Bunu engellemek için cihaz ekonomi saatine göre ayarlanarak sistemin düşük ve sabit hızda çalışması sağlanır. Kullanılan Fark Basınç İnvertör Panosu Fark Isı olarak da kullanılabilir.

Termostatik vanalar kısıldığında, sistemde dolaşan su miktarı azalır ve buna bağlı olarak sistemin basıncı yükselir. Bu durumda sirkülasyon pompası basıncının nominal değere düşürülmesi gerekir. Bu nedenle frekans kontrolü devir ayar sistemi kullanılır. ?p=n2 olduğundan basınç farkı devirle ayarlanır. Tek ve çok pompalı sistemlerin kontrol ve otomasyonu için geliştirilmiş, bünyesine frekans konvertör ünitesi entegre edilmiş, kullanımı konforlu, yüksek standartlı bir otomasyon panosudur. BCT panosuyla, ısıtma, soğutma ve sıhhi tesisatlarda kullanılan her cins pompa veya pompa grubunun işletimini, tesisat ve çevre şartlarına uygun olarak otomasyona tabi tutarak optimize etmek ve böylece konforlu bir işletimin yanı sıra, önemli ölçülerde enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.

BCT kontrol panosu, sadece bir frekans konvertör cihazı değildir.

Bünyesinde, frekans konvertör cihazının yanı sıra motorlarda ses oluşumunu ve sargılarda zararlı gerilim yükselmelerini engelleyici elektronik kontaktörler, motor termik ve parazit önleyici ve parazitten etkilenmeme filtreleri, dijital regülasyon elektroniği, menü kontrollü ekran, ana güç ve yardımcı devreler için gerekli olan sigorta ve trafo grupları gibi, birçok elektronik ve elektromekanik donanım bulunmaktadır. Bu sayede özellikle ıstma soğutma tesisatlarında kullanılan pompaların kontrol ve otomasyonunda başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Güç/Devir/Hız Kontrolü

FR cihazı, pompanın devir hızını değiştirerek, tesisata aktarılan hidrolik gücü (debi Q ve basma yüksekliği ?P=H) kontrol etmektedir. Pano üzerinde set edilen bir seçenekte, belli değerleri referans alarak, pompa gücünü regülasyona tabi tutarak ayarlamaktadır. -Pompalarda güç kontrolü, esas itibariyle, gerilim frekansının değiştirilmesiyle gerçekleştirilen pompanın devir hızı kontrolüdür. Pompanın işletim parametrelerinden debi Q, basma yüksekliği H (?P) ve pompanın elektrik şebekesinden çektiği güç P, pompanın devir hızına n direkt olarak bağımlıdır. Aşağıdaki tabloda, pompa işletim parametrelerinin, gerilim frekansına nasıl bağımlı olduğu sayısal değerlerle gösterilmiştir. FR cihazı, standart teslimat kapsamında, pompanın devir hızını, nominal devir hızıyla bunun %40'ı arasındaki alan içinde kontrol eder. Özel istek üzerine, kontrol alanı %30'a kadar indirilebilir. Ancak, düşük devir hızlarında tesisatın hidrolik stabilizasyonunun kaybolması, elektrik motorunun yeterince soğutulmaması ve pompanın hidrodinamik dengesinin bozulması gibi nedenlerden dolayı, kontrol alanının genişletilmesi nadiren uygulanabilmektedir.


Copyright BC Teknik 2013